DS30 bootloader firmware aanmaken

Om bootloader firmware voor de PIC microcontroller te kunnen maken heb je Microchip MPLAB nodig.

Het aanmaken van de bootloader firmware is een leuke kennismaking met de Microchip MPLAB ontwikkel omgeving.

Wanneer je bootloader firmware wilt maken voor een bepaalde microcontroller of project, dan kun je het beste een kopie van de betreffende PIC familie directory (PIC12FPIC16F, PIC18F of 16-bit) maken en die herbenoemen naar b.v. je project. De files en directory’s die je ziet zijn MPLAB project directory’s en files. Als je de ds30Loader project file (MPLAB logo) aanklikt zal MPLAB (mits ge├»nstalleerd) als een project openen.
Het eerste wat je nu moet doen is in de MPLAB IDE onder “configure” met “select device”, het juiste type PIC microcontroller selecteren.
In de MPLAB IDE openen een Output en een Workspace window. In de workspace window vinden we Source file directory met de file ds30loader.asm en een header file directory met device include files, een settings include file en een uart include file.
Als je niet zeker weet of je type Microcontroller ondersteund is kun je nakijken of het in een van de device files voorkomt.
De settings include file en vaak ook de ds30loader.asm file moeten aangepast worden aan het type PIC en zaken als oscillator type/frequentie, baudrate, uart poort settings e.d.
Ook de fuse settings (config) kun je in de settings file kwijt.
De fuse settings moeten reeds in de bootloader firmware ingesteld worden om de Microcontroller goed op te kunnen starten, dit kan later in het programma dat je met de bootloader laad dus niet meer.
In de ds30loader.asm file moet je vaak nog registers aanpassen om bijvoorbeeld analoge poorten naar digitaal te zetten of wanneer de interne oscillator gebruikt wordt, van deze de frequentie in te stellen.

            De Settings include file aanpassen: Klik hier

            De ds30loader.asm file aanpassen: Klik hier

            De HEX file aanmaken: Klik hier

            Bootloader test programma: Klik hier
Hit Counter by Digits