Lijmpistolen

Hot Glue Lijmpistool

Een ultiem stukje knutsel gereedschap.
Lijmt alles aan elkaar wat enigszins poreus is en tegen de warmte (120 graden) van de gesmolten lijm kan.
Bijvoorbeeld glas, geverfd hout en metaal zijn dus wat minder geschikt.
Ook is de lijm niet bestand tegen veel UV-licht en vocht.

De door Knutselaar.eu aangeboden lijmpistolen werken op 230V en worden ongeveer 120 graden Celsius.
Het verwarmings-element in de pistolen is gebaseerd op een PTC (Positief Temperatuur Coëfficiënt) weerstand.
Hoe hoger de temperatuur wordt, hoe hoger de weerstand van het element, op deze manier treed er een temperatuur stabilisatie op rond de werktemperatuur van het pistool.

Gebruik tips:

Voordat je met lijmen begint, moet het pistool eerst voorzien worden van een lijmstick (zachtjes in het pistool drukken tot het niet verder gaat), daarna de stekker in het stopcontact en opwarmen.
Na ongeveer 2 minuten begint de lijm te smelten en kan het eerste druppeltje uit de spuitmond lekken, na 3 a 4 minuten is het pistool op de werktemperatuur van ongeveer 120 graden.
Nu kun je de lijm doseren die nodig is, wanneer de lijmstift niet meer aangedrukt kan worden, een nieuwe stift achter de eerste plaatsen en verder gaan.
De lijm droogt (koelt af en wordt hard) vrij snel, je moet dus snel werken en vooraf al bedenken wat je wil om niet in tijdnood te komen.

Precieze werkjes kun je beter met het kleine (7mm) lijmpistool doen, deze heeft een kleinere spuitmond als de grote en is daarom nauwkeuriger te doseren.
De grotere daarentegen is weer handiger voor het groffere werk vanwege de grote spuitmond en omdat de kleine daarvoor veel stiftjes gaat gebruiken.


Na gebruik het pistool niet onnodig aan laten staan, dit omdat het pistool altijd wat zal blijven lekken en het er ook niet op gebouwd is (levensduur/veiligheid).
Om het lekken tijdens afkoelen tegen te gaan kan men de lijmstift (indien mogelijk) een 0,5 cm terugtrekken.
De lijmstift kan na gebruik NIET verwijdert worden omdat wanneer het pistool nog warm is, er gesmolten lijm in het aandruk mechanisme kan komen en wanneer het pistool afgekoeld is, de lijm hard geworden is en vastzit in het verwarmings-element.

De lijmpistolen zijn niet geschikt voor kinderen, tenzij onder toezicht.